Historie & Kultur

“I Danmark er jeg født…” synger vi. Og Danmark er født lige her i Jyllands Hjerte. Her samlede Harald Blåtand danerne, og gjorde dem kristne. Engang under istiden var vi verdens ende. Lige siden har Europa mødt Norden lige her. Kulturhistorien er grundfæstet i Jyllands Hjerte. Vi har forvandlet kongeslotte til kulturelle fyrtårne i krydsfeltet mellem historie og kultur, kunst og design. Derfor finder du steder med kulturhistorier så stærke, at de er på UNESCOs Verdens­arvsliste. Kom og gå i dialog med historien eller mød den med nysgerrige fingre. Vær med, når vi gør gode historier til levende fortællinger.

Historie & Kultur i Kolding
Historie & Kultur i Vejle
Historie & Kultur i Billund

Array8147
Preben Matthiesen

Follow in the footsteps of kings and enjoy vivid tales from ancient times.

Array8141
FlyingOctober
Array8144
Vejlemuseerne
Mads Hansen

Spor af fortiden

Fantastiske fund fra fordums tid. Landskaber formet af istidens barske kulde. Historier om heden og de mennesker, som levede der – fortalt af Egtvedpigen og rester fra gamle gravhøje. Fra vores tætte handelsforbindelser i europæiske købstæder til store skatte af guld fundet i den jyske muld. Jyllands Hjerte er blot en lille plet på verdenskortet. Men trækker spor af kultur helt ud i Europas fjerneste afkroge. 

På sporet af gamle dage

Vidste du, at mange gamle jernbanespor fra den tidlige industrialisering er blevet til gode vandrestier?

Vejlemuseerne
Vejlemuseerne
Jim Hoff
Eva Kristensen

Vi løfter vores verdensarv

Jelling Monumenterne. Et vidnesbyrd om kristendom og kongemagt. De er Danmarks dåbstavle, pyntet med snirklede runer og figurer, omgivet af græsfyldte gravhøje i Kongernes Jelling. Længere mod syd ligger Brødremenighedens unikke arkitektur, som gennemsyrer Christiansfelds gamle bydel. Jyllands Hjerte har på flere måder gjort sig fortjent til en plads på UNESCOs Verdensarvsliste. En arv fra fordums tid. En arv, som vi tager med os i dag – og en arv, vi gerne vil dele med dig.

Visit Denmark’s baptismal rune stones and let yourself be enchanted by our living world heritage.

Array8210
BY-SA 2.0
Array8214
Kongernes Jelling
Array8221
VisitVejle
FlyingOctober

I Danmark er jeg født

En kendt kærlighedserklæring fra 1850. Sunget af det danske folk gennem halvandet århundrede. Skrevet af den folkekære forfatter Hans Christian Andersen og et vidnesbyrd om demokrati og identitet. For hvem er vi overhovedet i verden, hvis vi ikke kender vores rødder? Tag en ven i hånden og gå i fortidens fodspor. Fra De Slesvigske Krige, som kostede terræn syd for Kongeåen. Til kvindernes kamp for stemmeret, som blandt andet blev udkæmpet på Skamlingsbanken ved Kolding.

Blåstemplet historie og design

Som den første by i Skandinavien er Kolding udnævnt til UNESCO Design City i 2017. Allerede i 2015 sikrede kommunen sig en UNESCO-titel, da Christiansfeld blev udnævnt til verdensarv.

FlyingOctober
FlyingOctober
Frame & Work
NOERPOL

Porten til Norden

Med et amputeret territorium og store skader efter krigen måtte danskerne med bøjet nakke acceptere tabet til Tyskland i 1864. Identiteten var truet. Pludselig var danskere, født syd for Kongeåen, ikke længere danske. Kun i hjertet. Men ikke på papiret. Danmark var blevet porten mellem Europa og Skandinavien. Porten til handel og historie. Porten til kunst og kultur. En port, som fortæller om konger og krige.

En samling af konger

Hvem kan fortælle om fortidens fodspor? Besøg Koldinghus, som er en del af Kongernes Samling. Men lad dig ikke narre af de moderne klæder. Museet gemmer nemlig på 750 års Danmarkshistorie. Set gennem tidligere kongers øjne.

Array8266
Vejlemuseerne
Array8255
Iben Kaufmann
Array8261
Kongernes Samling